Madordningen

Elevernes kostpolitik på Ryparken Lille Skole

Vedtaget på skolemødet d.5.juni 2008

Vi vil gerne lave sund mad hver dag og forsøger at sammensætte maden, så den indeholder al den næring som kroppen har brug for. Maden skal være varieret, der skal hver dag være både grøntsager og frugt, kød, brød, pasta el.lign. Vi vil lave meget af maden selv af friske råvarer, og køber alle basisvarer økologisk, men har ikke råd til at samtlige madvarer er økologiske.

Dagligt serveres en hovedret, f.eks. en varm ret med kød og grøntsager eller en god salat. Dertil serveres tilbehør såsom ris, pasta eller kartofler. På bordene sættes altid et fad med rå frugt og grønt. Til de børn, der ikke kan lide hovedretten eller er mere sultne står der rugbrød og forskelligt pålæg på disken.

Det er også vigtigt at få nok at drikke, derfor serveres der altid både mælk og vand.

Maden skal serveres appetitligt. Eksempelvis skal kødpålæg og frugt ikke ligge på samme fad. Der skal være bestik til at tage maden med, og man må ikke stikke sine fingre i maden.

Hver dag skal alle børn og voksne smage den mad der serveres. Men man behøver ikke prøve mere end det mad , der kan ligge på en lillefingernegl.

Der skal naturligvis tages hensyn til allergier, vegetarer og spisevaner, der er begrundet i en anden kultur.

Det kan være let at lade sig lokke til kun at spise søde sager, og mad man allerede kender i forvejen, derfor skal store og små børn, voksne og børn støtte hinanden.

Det kan vi gøre ved at tale om sundhed og ved at hjælpe hinanden med at huske at spise alsidigt. Vi skal spørge hinanden om den mad, der ligger på tallerknerne indeholder de næringstoffer, kroppen har brug for, og prøve at få hinanden til at smage nye retter. Alle skal tale ordentligt om maden, også selvom de ikke selv kan lide den, så de andre på holdet gerne vil smage.

Alle børn skal mindst have spist noget sundt mad der mætter og drukket et glas vand eller mælk, før de må forlade bordet.

De ældste børn eller lærerne vurderer om børnene skal spise mere.

Maden serveres dagligt kl.11.15 af madholdet.

Lærerne skal sørge for at undervisningen slutter til tiden, så tiderne overholdes.

Alle skal sidde mindst 10 min. ved holdet under spisning, så der er tid til at få maden serveret og spise roligt. Det er nemlig sundt for fordøjelsen.

Det er også vigtigt at der er en rar stemning ved bordet, når vi spiser. Store børn hjælper de små med at vælge mad, øse op og skænke drikkevarer. Alle børn og voksne er ansvarlige for at skabe et godt sammenhold ved at være venlige hjælpsomme og udvise interesse for gruppen.

Når man er færdig med at spise, bærer man selv sit service ud i køkkenet og sætter det i opvaskebakken.

Vi betragter det som et tegn på respekt for hinandens arbejde at sørge for at madholdets bord er godt ryddet op.

Vi kan godt lide at spise den sunde mad på flg. måde:

Varm mad hver dag

Simpel mad, hvor man ikke blander tingene sammen

Suppe

Salater man selv blander  

Salatdressing i en skål for sig selv

Nok pasta uden ”sovs på”

Pålæg: mild ost, kartofler, fiskepålæg, oksekødspølse, alm. spegepølse, æg, humus, tapenade bønnepostej, ….

Hjemmelavede pålægssalater: skinkesalat, æggesalat,tunsalat…..

Fisk en gang om ugen

Ikke for meget salt i maden

Sundt fedt, såsom olie

Rugbrød, hjemmebagt brød med kerner