Madholdenes sammensætning og betydning for trivslen
Alle elever på Ryp er tilknyttet et madhold, som er en slags “familiehold”. Der er 2 børn fra
hver klasse på madholdet og nogenlunde lige kønsfordeling. Holdet styres af den eller de
ældste elever fra 7.kl.- gerne en “mor og en far”.
Et madhold er med sin familielignende struktur et følelsesmæssigt fællesskab, der qua
arbejdsopgavernes nødvendighed trækker børnene ind i et fællesskab, hvor alle er
betydningsfulde.
De får relationer til andre end deres jævnaldrende klassekammerater og det skaber mulighed
for at få venner på tværs af klasser, at udvide bekendtskabskredsen.
Hvert år er man sammen med en ny flok børn på et nyt madhold. Det betyder at man får
mange kontakter. At kende og være på venskabelig fod med et bredt flertal af børn, skaber
tryghed i hverdagen.
Som en ekstra bonus ser vi, at de lidt “skæve” børn ofte har stor gavn af dette. At de måske
passer bedre sammen med ældre eller yngre børn.
Billedet af “normalitet” har mulighed for at blive mere rummeligt. På madholdene ser man jo
både nogen, der kan mere eller mindre end én selv, men alle yder og har værdi og krav på
respekt.
Madholdenes opgaver
Hver dag spiser børnene sammen i madhold i skolens storrum. Efter pausen rydder de op og
gør rent et sted på skolen i en halv time. De fleste dage er der også tid til en lille leg. Et
madhold er på en opgave en uge ad gangen. I løbet af 11 uger har man været igennem hele
skolen.
Den særligt vigtige opgave er ugen i køkkenet, hvor børnene sammen en kok laver frokost til
alle elever. Madlavningen starter i køkkenet kl.9.45, hvor hele madholdet samles og
fremstiller mad og dækker bord med vejledning af to ansatte. Frokosten sættes på bordet
kl.11.15 og der spise som minimum i et kvarter.
I arbejdet med madlavning, borddækning og rengøring er der opgaver til alle aldersgrupper,
alle har en funktion. Dvs. alle har en legitim ret til at være en del af skolen i og med at de
yder til fællesskabet . Magten nivelleres, det er ikke kun de stærkeste eller dygtigste i snæver
forstand, der har værdi eller kan være forbilleder.
Madlavningen, oprydningen og hele arbejdet med at samarbejde giver nye muligheder for at
lykkes og få succes. Der er således en bredere forståelse af, hvad et menneske skal kunne, og
hvad der er vigtige værdier i et samfund for at være en god medspiller.
“De ældste” børnene fra 7.kl. leder holdet i udførelsen af de praktiske opgaver, men drager
også omsorg for de andre børn.
Betydningen af at madholdene er centret omkring at fremstille mad
At fremstille frokost til alle på skolen dækker et reelt behov. Det er stærkt motiverende at løse
et reelt problem, frem for en opfundet læringssituation. Det er virkelighedsnær undervisning.
Mette Lisbjerg
Madholdene og principper for hvordan madholdene sammensættes